TechnoSprong update
De Elevator Pitch
San Francisco, City of The World | update 3
 
 
Verslag van Wilbert Bekendam, stagiair Haagse Hogeschool 
 
Zoals ik in mijn 2de Technosprong verslag al aangaf (The Negev, startup community), pitch avonden zijn echt een fenomeen in San Francisco. Software startups schieten als paddenstoelen uit de grond. Echter voordat deze startups snel konden groeien, hebben zij vele pitches gegeven. In grote getale worden deze startups gefaciliteerd met pitch avonden. 

 
Pitchen=investeren  
Wat is een pitch?
Een Elevator Pitch, hierna pitch, is een samenvatting om kort en simpel een persoon, professie, product, service, organisatie of evenement en haar toegevoegde waarde te definiëren. De term, Elevator Pitch, komt van het idee dat het mogelijk moet zijn om in de tijdsspanning van een liftritje, of tussen 30 seconde en twee minuten, je verhaal helder over te brengen. Is je mede liftganger geïnteresseerd, dan is de follow-up zeer belangrijk. Maak het volgende contactmoment gelijk concreet, of vervolg het gesprek, of maak een afspraak of wissel in ieder geval jullie visitekaartjes uit.

Investeerders
Na, of sporadisch tijdens, een pitch springen Angel Investors (Angels) of Venture Capitalists (VC’s) op de startende ondernemers. “Wellicht is dit wel de nieuwe Airbnb, FaceBook of Uber!” Toch is het niet almaar rozengeur en maneschijn. Een aanzienlijke serie pitch avonden wordt afgesjokt, alvorens de daadwerkelijke investering binnen geharkt kan worden. Zowel tussen de ondernemers als de investeerders is er hevige concurrentie. Doorzettingsvermogen wordt dikwijls als voorwaarde genoemd.    

Netwerkborrel
Tijdens mijn onderzoeksstage heb ik in het epicentrum van de startup-cultuur bij 15 pitch avonden mogen binnenwippen. Een uitgelezen gelegenheid om op de hoogte te blijven van de jonge innovaties. En een pitch avond zonder netwerkborrel, is geen ganselijk evenement. Naast dat je tijdens je pitch investeert in interesse wekken, investeer je tijdens de borrel in je netwerk. Deze combinatie maakt deze avonden, in het algemeen, erg waardevol. Voor mij persoonlijk zijn deze avonden uitermate geschikt om inspiratie op te doen.

   
Inspiratie
Inspiratie doe ik hoofdzakelijk op door naar anderen de luisteren. Zowel tijdens de pitch als tijdens de borrel. Converseren met mensen met een missie, activeert jezelf.

Zo is voor mij glashelder geworden dat je mensen moet opzoeken, die jezelf kunnen, en vooral ook mogen, inspireren. Sta open voor anderen die jezelf rijker kunnen maken. Echter, deze mensen komen niet op je af, je moet zelf op zoek gaan. Immers, wanneer eindigt de zoektocht die ‘het leven’ genoemd wordt?

Oscar Wilde zei eens: “Education is an admirable thing, but it’s well to remember from time to time that noting that’s worth knowing can be taught.” Hieruit neem ik mee dat ervaringen de echte leraar zijn in onze wereld. Een plek waar ik de voorbije maanden onvergetelijke ervaringen opgedaan heb, zijn de pitch avonden, mijn inspiratiemomenten.

Wat zijn jouw inspiratiemomenten?
Reacties worden doorgestuurd naar Wilbert.

"Stay Hungry, Stay Foolish
", Steve Jobs

In de volgende editie, 'de afsluiter' in deze reeks 
 
Over mij  
Begin september ben ik begonnen met mijn stage bij Healthcare Innovation Transfer. Een publiek-private samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten, gevestigd op het Consulaat-Generaal in San Francisco. Hier mag ik vijf maanden onderdeel van zijn om mijn ondernemende vleugels uit te slaan en Silicon Valley, te ontdekken. Elke maand zal ik een kort stuk over mijn ontwikkelingen schrijven en met voorbeelden komen die typisch zijn voor het ondernemersklimaat in San Francisco en Silicon Valley. Via mijn studie Technische Bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool in Delft heb ik praktijkervaring opgedaan omtrent ondernemen. Ik doe onderzoek naar de adoptiemogelijkheden van ouderen in San Francisco naar quantified-self technologieën. Daarnaast verricht ik werkzaamheden voor het Curry Senior Center, Young Innovators en The Negev Community.
  Wilbert Bekendam, stagiair Haagse Hogeschool