TechnoSprong update
The Negev, startup community
San Francisco, City of The World | update 2
 
 
Verslag van Wilbert Bekendam, stagiair Haagse Hogeschool 
 
Sinds zondag 28 september 2014 mag ik mijzelf een rijk man noemen. Toen ben ik in de “Nieuwe Wereld” gaan samenwonen met de mensen die die wereld creëren. Deze update zal een inkijkje geven in het huis, The Negev, waar ik, mede mogelijk gemaakt door Technosprong, woon.

The Negev, startup community
Onze startup community bestaat uit 140 personen verdeeld over twee huizen. Op 300 meter lopen van elkaar, woon ik in het ‘kleine’ huis van 60 personen in SoMa, South of Market wijk. The Negev is eind 2013 gestart door twee ondernemers en inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste startup communities in San Francisco. In de stad waar onder andere Twitter, Uber, Airbnb & Salesforce zijn gestart, passen wij goed in het straatbeeld, het wemelt immers van de jonge ondernemers (innovators). Zowel op straat, in de kroeg als in The Negev spreek ik mensen die, net zoals in 1849, op zoek zijn naar goud/geld. Software start-ups schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarom dat er ook elke weekavond meerdere pitch events in San Francisco plaatsvinden. In mijn volgende verslag, ‘Pitchen = Investeren’, zal ik dieper ingaan op dit fenomeen in San Francisco.

The Negev Brewery
In huis worden overal statistieken van bijgehouden. Op die manier weten we bijvoorbeeld dat er op dit moment 46 van de 58 huisgenoten in de software industrie werkzaam zijn. Logisch dat kruisbestuiving in de wandelgangen als een uniek verkoopargument wordt genoemd om voor ons huis te solliciteren, maar wat maakt ons echt uniek? Als je in huis komt, krijg je de kans om je eigen ‘directorship’ te creëren, anders moet je de ijskast elke week boenen. Vanwege mijn aardig ontwikkelde smaak voor bier, is mijn directorship: The Negev Brewery. 
 
Beers & Ideas en oprechte feedback 
Daarnaast is er elke maandag Beers & Ideas, samenkomen om een nieuw idee te pitchen of een verbetering van jouw side-project/startup te delen met de rest. Dit is altijd een zeer druk bezocht event in huis, omdat iedereen naast dat ze open staan voor nieuwe ideeën, ook graag hun eigen idee aan zoveel mogelijk mensen willen vertellen. Je krijgt gratis oprechte feedback en vaak een nieuwe ingang via iemands netwerk. Een concreet voorbeeld van een huisgenoot die een pitch gaf over zijn idee, postte twee dagen later in onze FaceBook groep het bericht: “Quit my job, idea from Monday it is!”. Elke woensdag komt er een spreker van buitenaf om over zijn/haar ervaringen te vertellen, om de week een Techie en een Non-Techie, donderdag organiseren we onze eigen codeacademy en vrijdag kijken we in ons theater een interview/speech/video van een inspirerend persoon. ‘Work hard, play hard’ is de mindset in ons huis. Van 8AM-8PM is iedereen op werk, maar daarna een biertje doen of een evenement bijwonen is dagelijkse kost. 
 
Falen is slagen
 
Deze instelling is erg anders dan in mijn studentenhuis in Delft. Mijn huidige huisgenoten zijn echt bezig hun steentje bij te dragen om de technologische wereld, via hun bedrijf, verder te helpen. De visionairs, die niet klein kunnen denken, volledig gericht op engineering, duwen tegen de huidige patronen van de samenleving aan. Falen is slagen, je hebt namelijk ondernemerservaring opgedaan waarvoor je in de Bay Area een schouderklopje krijgt. Durven is 1, Doen is 2, niet alleen in Amerika is het makkelijk gemaakt een eenmanszaak op te zetten, ook in Nederland:  €0 & je handtekening.

Trots
Daarnaast valt mij op dat, in het algemeen, de intrinsieke motivatie hier hoger ligt dan wat ik in Nederland  heb meegemaakt. Hier moet je vechten voor zowel je middelbare school als universiteit, wij schrijven ons zo online in. De drang tot presteren nestelt zich zo sneller in de persoonlijkheden van Amerikaanse studenten, waar wij liever lui dan moe zijn en maar gewoon moeten doen, want dan doe je al gek genoeg. Na vele ervaringen begint het, helaas, toch door te dringen, Nederland is toch wel echt een klein kikkerlandje en volgens veel Amerikanen is Amsterdam ook nog eens de hoofdstad van Zweden. Desalniettemin mogen we als Nederlanders echt wel trots zijn, want wij zijn het 3de land qua buitenlandse directe investeringen in De Verenigde Staten van Amerika met een totaal van $275 miljard in 2012.

Op naar zondagavond, Negev family dinner!

In mijn volgende verslag: ‘Pitchen = Investeren’ 
 
Over mij
Begin september ben ik begonnen met mijn stage bij Healthcare Innovation Transfer. Een publiek-private samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten, gevestigd op het Consulaat-Generaal in San Francisco. Hier mag ik vijf maanden onderdeel van zijn om mijn ondernemende vleugels uit te slaan en Silicon Valley, te ontdekken. Elke maand zal ik een kort stuk over mijn ontwikkelingen schrijven en met voorbeelden komen die typisch zijn voor het ondernemersklimaat in San Francisco en Silicon Valley. Via mijn studie Technische Bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool in Delft heb ik praktijkervaring opgedaan omtrent ondernemen. Ik doe onderzoek naar de adoptiemogelijkheden van ouderen in San Francisco naar quantified-self technologieën. Daarnaast verricht ik werkzaamheden voor het Curry Senior Center, Young Innovators en The Negev Community.
Wilbert Bekendam, stagiair Haagse Hogeschool