TechnoSprong update
'Learned lessons' van mijn buitenlandse stage
Weer terug in Nederland | update 4 & slot
  
  
Verslag van Wilbert Bekendam, stagiair Haagse Hogeschool  
   
Eind januari ben ik weer teruggekeerd naar mijn thuisland, Nederland. In mijn eerdere blogs, voor Technosprong, heb ik al aangegeven dat ik gedurende mijn avontuur in Californië trotser ben geworden op ons kleine kikkerlandje. Toch was het terug integreren moeilijker dan verwacht, echter maakt dat mijn buitenlandse stage niet minder leerzaam. De redenen waarom ik het elke student kan aanraden, zal ik hieronder beschrijven.   

 
“Durf jij de uitdaging aan?”   
Stap uit je comfortzone
De meest voor de hand liggende reden, maar niet te min was het voor mij vooraf ook de belangrijkste reden, het buiten je comfortzone treden. Je gaat als welwillende student op zoek naar een buitenlandse vestiging van een multinational, of naar een bedrijf in jouw favoriete stad of land. Exact hoe ik mij ook begon te oriënteren, en tegelijkertijd hoe ik verwachtingen begon te scheppen. Het leuke daaraan is als je buiten je comfortzone treedt, dat je niet weet hoe jij gaat reageren. Je komt in je dagelijks leven situaties voor wat nieuw gedrag van je vraagt, wat nieuwe reacties uitlokt. Het verschil met het in nieuwe situaties belanden in het buitenland, is dat de context volledig anders is. Je kan niet terugvallen op je bekende omgeving, wat, zeker in het begin, meer van je vraagt.
 
Maar ja, het is zeker een aanrader! Het blijft een aanbeveling om uit je, toch wel, dagelijkse sleur te komen. Wees ondernemend en stap uit je comfortzone. Het is een geweldige periode, wat met mijn intervisie-traject, het avontuur nog intenser heeft gemaakt. Op bepaalde momenten in je leven sta je, nou eenmaal, meer open voor feedback en ik denk als je weg bent van 'huis' dat je dan kwetsbaarder bent. Zo'n proces om jezelf, zowel professioneel als persoonlijk, beter te leren kennen, was in ieder geval voor mij één groot cadeau. Zoals de 21ste eeuw participatiemaatschappij van je vraagt: “Durf jij de uitdaging aan?”   
 
Terug in je oude vertrouwde omgeving
Terugkomen in Nederland is mij zwaar gevallen, om mij toch hier ook kwetsbaar op te stellen. Het terugvallen in oude ritmes. Je geleerde lessen nog niet echt kunnen doorzetten in je oude vertrouwde omgeving. Het was bijna vergelijkbaar met de voornemens die je hebt tijdens 'NYE'. Je eigen mega enthousiasme start je dan om je routine te veranderen. Het verschil bij mijn terugkomst was dat ik wel wist dat het te realiseren was, omdat ik in San Francisco het zelf al uitvoerde. Denk aan '6AM' opstaan om te gaan hardlopen voor werk, gezonder lunchen, ed. Alhoewel mijzelf herpakken even een pittige taak was, is het uiteindelijk wel gelukt. Inmiddels na een half jaar terug te zijn geweest, realiseer ik mij dat ik nog nooit zoveel studiepunten in een half jaar heb gehaald. En als levensgenietende student kan ik u, als lezer, verzekeren dat ik ook netjes mijn plicht heb vervuld als het gaat om doorzakken aan de bar.

   
'Work hard, play hard' 
Kun je je voorbereiden?
Dan wil ik graag, middels deze blog, reageren op een persoonlijke vraag die ik vaak gekregen heb nadien ik terug in Nederland was. Namelijk of je je kan voorbereiden op een buitenlandse stage/minor (waar overigens ook veel verschillen tussen zijn), of je verwachtingen kan stellen, en of dit beide nuttig is. Voorbereiden nee, verwachtingen stellen zeker niet, maar wel vertrouwen in jezelf hebben dat jij het tot een goed eind kan brengen. Niet meer, niet minder.
 
Alles kan 
 
21 levensjaren evalueren  
 
Overige edities in deze reeks:

Healthcare Innovation Transfer 
The Negev, startup community
De Elevator Pitch

En vergeet niet dat je vrienden en vriendinnen maakt, waar je heel veel lol mee gaat beleven. Waar je later (vaak) summier contact mee houdt, maar wel altijd kan opzoeken als je naar zijn/haar land of stad gaat. Zelfs in het huis waar ik gewoond heb, The Negev, wonen op dit moment door middel van een korte introductie van mij drie Nederlanders. Alles kan, maar wellicht is dit wel een Amerikaans cultuurtrekje.     
 
Mijzelf beter leren kennen

Alle zelf geschreven blogs zijn mede mogelijk gemaakt door Technosprong en HIT. De Amerikaanse instelling 'Work hard, play hard' blijf ik volgen. Zeer tevreden kijk ik terug op een periode waarin ik mijn 21 levensjaren heb mogen evalueren, mijn leercurve exponentieel heb zien stijgen, mijn netwerk uitgebreid is, vrienden gemaakt & het belangrijkste mijzelf beter leren kennen.     
  
Op dit moment
De opgedane ervaringen en het opgebouwde netwerk hebben mij inzicht gegeven in mijzelf en in de intrigerende driehoek van Business, IT & Zorg. Er is mij de kans geboden om in deze nichemarkt nieuwe openingen te creëren en doorbraken te realiseren. Allereerst door Soulve Innovations om bij hen af te studeren als projectleider implementatie MediMapp. En door de Sustainable Healthcare Challenge om studenten en young professionals een jaar lang te inspireren en te stimuleren om duurzaam te gaan ondernemen in de gezondheidszorg.

Meer informatie is te vinden op de volgende websites:

•  soulve.nu
•  sustainablehealthcarechallenge.nl
•  medimapp.nl
•  wilbertbekendam.nl 

 
 
Over mij  
Begin september ben ik begonnen met mijn stage bij Healthcare Innovation Transfer. Een publiek-private samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten, gevestigd op het Consulaat-Generaal in San Francisco. Hier mag ik vijf maanden onderdeel van zijn om mijn ondernemende vleugels uit te slaan en Silicon Valley, te ontdekken. Elke maand zal ik een kort stuk over mijn ontwikkelingen schrijven en met voorbeelden komen die typisch zijn voor het ondernemersklimaat in San Francisco en Silicon Valley. Via mijn studie Technische Bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool in Delft heb ik praktijkervaring opgedaan omtrent ondernemen. Ik doe onderzoek naar de adoptiemogelijkheden van ouderen in San Francisco naar quantified-self technologieën. Daarnaast verricht ik werkzaamheden voor het Curry Senior Center, Young Innovators en The Negev Community.
  Wilbert Bekendam, stagiair Haagse Hogeschool